عنوان: اخلاق در نگاه اسلام
محقق: آذر شلفی
مقطع: سطح 2
استاد راهنما: خانم آزاده ریاحی
تاريخ دفاع: 15/04/1385
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمین آقای عسگری نصیرانی
نمره:عالی
چکیده:
وقتی حالات نفسانی انسان به شکل خویی ثابت در می آیند به عنوان «اخلاق» شناخته می شوند هدف اخلاق این است که بشر را به آنچه باید عمل کند متوجه نماید تا به سعادت واقعی دست پیدا کند.
علوم مربوط به اخلاق شامل:
1- علم اخلاق 3- تعلیم و تربیت
2- فلسفه اخلاق 4- اخلاق توصیفی
اخلاق روابط چهارگانه انسان را در بر می گیرد. بنابراین اصلاح آن، پاکسازی همه روابط انسان و رسیدن به تعادل است.
مبعوث شدن پیامبر (ص) برای مکارم اخلاق، دلیلی روشن بر اهمیت اخلاق است.
اخلاق، تعدیل کننده خواسته ها و تقویت کننده بعد معنوی انسان است و باید بدانیم که اجرای قوانین در سایه اخلاق ممکن خواهد شد.
مسائل اخلاقی اقسام مختلفی دارند:
اخلاق فطری و کسبی 2- اخلاق انتفاعی
3- اخلاق متکی به مذهب 4- اخلاق تکاملی
برای وصول به اخلاق نیک باید به پرورش بنیادی عقل بپردازیم زیرا هر قدر علت، قدرت بیشتری داشته باشد معلول استوارتر به وجود خواهد آمد.
دین و اخلاق در ارتباط مستقیم با این است التزام از دستورات اخلاقی باعث تثبیت عقاید دینی می شود و یکی از پایه های اساسی مذهب اصل تربیت و پرورش اخلاقی می باشد سپس اخلاق بدون دین ناپایدار است.
اخلاق اسلامی، اخلاق ناتوانی نیست بلکه علاوه بر آنکه به آدمی شرافت می بخشد، کاربردش نیز قوی است؛ روی همین اصل مسلمان اختیار تام داشته هرگز دچار عقده نخواهد شد.
دامنه تعالیم اخلاقی در اسلام چنان وسیع است که نمی توان حتی فهرست کاملی از همه تعالیم همه جانبه را آورد. همه آنها انگشت روی نقاط حساس شخصیت انسان گذارده و راه های سقوط را به روی او بسته است.
اخلاق پر فضیلت مایه نجات انسان از منجلاب ضلالت است و افق روشن سعادت را به او می نمایاند و اخلاق رذیله شقائت را در سرفصل دفتر حیات آدمی چک می کند برای اخلاقی کردن کارهای خوب نمونه های روشنی می شناسیم و باید همه آنها را آن قدر تکرار نماییم تا در اذهان ما ملکه گردند. وقتی اسلام با درس های روشنی از عشق، فروتنی ایثار ما را به سمت بندگی حق هدایت می نماید بنابراین ما هم آنچه را که موجب صیقل دادن جانمان می شود را خوب بشناسیم.
انسان کامل کسی است که چهره ظاهر و باطن او سالم و زیبا باشد و تکامل او در گرو شناخت ارزش های اخلاقی است.
واژه های کلیدی: اخلاق- اسلام- ارزش- ایمان
به نظر من وقتی کس مطلبی را میگوید یا مینویسد بهتر است که خود نیز جز عمل کنندگان اولیه به ان باشد مخصوصاٌ در حوزه های علمیه.در غیر این صورت هیچ بازتابی نخواهد داشت.