عنوان: عوامل موثر در انجام فریضه روزه
محقق: مریم شورمیج
مقطع: سطح 2
استاد راهنما: خانم سیمین عرب
تاريخ دفاع: 15/08/1384
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمین آقای مطهری
نمره: عالی
چکیده:
روزه بدارید برایتان بهتر است، اگر درک کرده باشید.
روزه از ارکان عبادی بوده و رمضان آن امساک از چیزهایی است که آن را باطل می کند. قرآن کریم و پیامبر اکرم و ائمه معصومین، علیه السلام مسلمانان را به روزه گرفتن تشویق نموده و برای آن فواید فراوانی ذکر نموده اند.
با توجه به اهمیت روزه در دین مبین اسلام این مطالعه بر آن شده که برخی عوامل موثر بر روزه را همراه با ذکر سیر و اهمیت فریضه روزه مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور در 3 بخش به 3 سوال اساسی پاسخ داده شده است.
سوال1- شارع مقدس دین اسلام درباره فریضه چیست؟
سوال 2- دین اسلام درباره فریضه روزه چگونه فرهنگ سازی نموده است؟
سوال 3- چه عواملی در انجام فریضه روزه موثر است؟
در قرآن کریم آمده است: «ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است و قرآن کتابی است، هدایتگر مردم که با دلایل روشن است و وسیله تشخیص حق از باطل است و هم چنین بوده اند خطاب به مسلمانان می فرماید: «روزه برای کسانی که پیش از شما بوده اند، نیز مقرر شده بوده است.»
حکمت و برتری روزه نه از جهت رنجوری جسم و خشم خداوند احساس همدردی با گرسنگان و تساوی با آنها است بلکه در وهله اول به سبب آثار و فواید فردی، اخلاقی و اجتماعی آن است. پیامبر اکرم (ص) فرموده اند: روزه بگیرید تا سالم شوید.»
از آنجا که آگاهی از فواید ماه مبارک رمضان، انجام فریضه روزه یکی موثر و شوق در انجام فریضه روزه می-باشد. در این مقاله ضمن تشریح فضیلت های ماه مبارک و توصیف رمضان و اهمیت تاریخی آن به توضیح برخی فواید روزه از جمله آثار روانی، اراده، پایداری، اخلاق، سخاوت، شکرگذاری، عفت، امانت داری، تزکیه نفس و آثار اجتماعی روزه از جمله نظم و برابری، ریاضت، ایمان و آثار اخروی روزه پرداخته ایم و بدین ترتیب ماه مبارک رمضان به عنوان برترین ماه ها به دلیل نزول قرآن کریم در آن مطرح شده است و اعتقاد مسلمانان به رحمت مغفرت، آزادی از آتش به عنوان برکات ماه مبارک رمضان از دلایل موثر در انجام فریضه روزه است و پایداری در به اتمام رساندن آن مطابق دستورات دینی و قوانین الهی است.
کلید واژه: فریضه روزه، عوامل موثر