امام حسین (علیه السلام): در دعای قنوت - بار خدایا! با این همه، من به تو پناه آورده ام… و در آنچه به من نشان داده ای بینایم… پس مرا از حمایت خویش ، بی بهره مگذار… و مرا در مسیر خویش ، با بینش و (آگاهی ) قرار ده.(1)
بسمه تعالی
واژه بصیرت از ماده بصر است که دو معنای اصلی دارد یکی علم و دیگری درشتی ، سختی و خشونت و در قرآن کریم مشتقات بصر 148 بار و واژه ی بصیرت 2 بار تکرار شده است.واژه ی بصر گاهی درباره ی بینایی ظاهری و گاهی درباره ی بینائی باطنی و عقلی به کار رفته است. (2)
مانند این آیه شریفه که می فرماید:« یعَلمونَ ظهراً منَ الحیواة الدُنیا وَ هم عَن الاخرةِ هُم غافلون. از زندگی دنیا ، ظاهری را می شناسند حال آنکه از آخرت غافل اند.»(3)
این دسته آیات شامل مردمی می شود که عقل آنها نزدیک بین است و ادراکات آنها در محسوسات خلاصه می شود.
دسته ی دیگر مردمی هستند که واقع بین و جامع نگرند و فقط به این جهان محدود نمی شود نگرش آنان فقط منحصر به اطراف خود و محسوسات نمی شود این افراد از نگاه قرآن و حدیث در زمره انسانهای بصیر و بینا اطلاق می شوند.
بنابراین، بصیرت واقعی در فرهنگ قرآن و حدیث به معنی واقع نگری علمی و عملی بوده و کسانی بصیر و بینا معرفی معرفی می شوند که در سایه ی دیدگاهی روشن و صحیح حرکت نموده تا بتواند به سر منزل مقصود نائل آیند.
صفحات: 1· 2