عنوان: عوامل موثر در تشویق جوانان و نوجوانان در نماز
محقق: رویا شورمیج
استاد راهنما: خانم سیمین عرب
تاريخ دفاع: 15/08/1384
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمین آقای مطهری
نمره: عالی
چکیده :
نگرش ها و بینش های بشر، روش ها را می آفرینند و هر شیوه رفتاری برآیند چشم انداز های آدمی نسبت به یک موضوع است، از این رو برای دست یابی به اصول صحیح رفتار با نوجوانان نیازمند شناخت عملی آنها هستیم. دوران نوجوانی را که همراه با بلوغ جسمی نیز هست بین سنین 13-18 سالگی ذکر کرده اند. بر اساس آزمایشات و نظرات صاحب نظران توجه به مذهب نیز از همین سنین آغاز می شود . براین اساس هر قدر الگوهای بزرگسال برای بچه ها مطلوب تر و محبوب تر باشند تاثیر پذیری بیشتر و پایدارتری نیز به وجود می آورند. زمانی که نوجوان الگوهای رفتاری مطلوب خویش را در شرایط و موقعیت های مختلف در حالت اقامه نماز مشاهده می کند احساس خوشایندی سراسر وجودش را فرا می گیرد او عمیق نسبت به این رفتار ها کنجکاو شد و با فطرتی که دارد مستعد و نیازمند نیایش همراه با شور و شوق و احساس زیبا و توصیف ناپذیر به نماز می ایستد.
نماز از ارکان دین است و اولین چیزی است که در قیامت از آن پرسیده می شود . مهمترین فلسفه نماز یاد خداست و بندگان برگزیده خدا در پرتو نماز به رشد و تعالی رسیده اند. چنان چه خداوند فرموده است: ای کسانی که ایمان آورده اید خدا را بسیار یاد کنید.
مطالعه حاضر یک تحقیق توصیفی و کتابخانه ای است.
هدف کلی از انجام این مطالعه تعیین شیوه ها و راهکارهای تشویق نوجوانان به نماز می باشد. در این مطالعه 3 سوال اساسی در سه بخش پاسخ داده شده است و این سوالات عبارتند از اهمیت سنین نوجوانی در انجام عبادات مذهبی، اهمیت نماز از دیدگاه دین اسلام و شیوه های تشویق نوجوانان به نماز، به منظور گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر ساخته شده ای بین 35نفر از مربیان پرورشی مدارس راهنمایی شهر تنکابن توزیع نموده و پس از تکمیل آنها اطلاعات بدست آمده را تجزیه و تحلیل نموده است.
نتایج تحقیق حاکی از آن است که همراهی اولیاء مدرسه و والدین و تشویق دوستان صمیمی به امر نماز، وجود تقاضای مناسب از جمله نمازخانه و وضوخانه در مدرسه، تشویق مادی و معنوی و هم چنین عوامل دیگری از جمله آگاهی والدین از میزان مشارکت فرزندانشان در امر نماز و استفاده از نظر صاحب نظران نیز می تواند از موارد موثر در انجام فریضه نماز باشد. یافته های سایر تحقیقات مشابه که در ایران انجام شده همسو و هماهنگ می باشد.
کلید واژه ها: فرضیه نماز، نوجوانی، راهکارهای تشویق